Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Zapiekanka po grecku Kuchnia śródziemnomorska

Musaka z bakłażanem, cukinią, ziemniakami

Jest wizytówką greckiej kuchni. Co niektórzy znawcy kulinariów utrzymują, że tak naprawdę pochodzi z Turcji. Grecy są jednak zawzięci i swoją popisową zapiekankę przygotowaną to z mięsem, to na sposób wegetariański, to z bakłażanem, to z cukinią i ziemniakami traktują nie dość jako swoje danie narodowe, to na dodatek większość z nich właśnie tą potrawę lubi najbardziej.

Do zrobienia tradycyjnej musaki potrzebne jest zaledwie kilka składników; bakłażan, mięso mielone, pomidory oraz sos beszamelowy. Połączenie ich smaków daje zaskakujące efekty. Zapiekanka grecka nie tylko dobrze smakuje, ale także i wspaniale prezentuje się na talerzach – jest kolorowa a przez to jeszcze bardziej apetyczna. Sztandarowe danie Greków z powodzeniem konkurować może z popularną kuchnią włoską i jej owszem pyszną, ale może nieco przereklamowaną lasagne.

Jak zrobić prawdziwą musakę?

Składniki:

1,5 kg małych bakłażanów, 60 dag mięsa mielonego (najlepiej jagnęciny lub mieszanki wołowo-wieprzowej), 3 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 5 pomidorów, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, troszkę oregano, bazylii, możemy dodać także tymianek, 1/2 szklanki oliwy, pieprz oraz sól.

Sos beszamelowy:
po 4 łyżki: masła i mąki, 3 szklanki mleka, 2 żółtka oraz 3 łyżki startego wcześniej sera żółtego.

Przygotowanie:

Myjemy bakłażany, nie obieramy, kroimy w plastry. Jeśli warzywa są gorzkie lekko je posól, jeśli nie usmaż na średnim ogniu aż do uzyskania złotego kolorytu. Odsącz z tłuszczu. Sparz 3 pomidory a następnie pozbaw je skórki. Kolejny krok: kroimy pomidorki w cząstki. Ściskając każde warzywo usuń nasiona, odłóż miąższ. Obierz cebulę i czosnek, pokrój, podsmaż. Dodaj mięso, zamieszaj kontynuując smażenie. Połącz z pomidorkami i koncentratem. Lekko posól. Zakryj pokrywką, duś przez niecałe pół godziny. Pod koniec dodaj bazylię, oregano i troszkę pieprzu. Zamieszaj.

Przygotowanie sosu: Masło topimy na małym ogniu. Dodaj mąkę. Następnie stopniowo połącz z mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Gotuj do momentu aż sos nabierze gęściejszej konsystencji. Następnie posól miksturę, dodaj pieprz, 1/2 startego sera żółtego, pomieszaj. Rozbij żółtka i połącz z sosem.

Uruchom piekarnik. Nagrzej go na 190 stopni. Lekko potraktuj tłuszczem naczynie żaroodporne. Nałóż na nie kolejno; bakłażany, mięso, ponownie bakłażany, jeszcze raz mięso. Teraz czas na pokrojone i obrane pomidorki. Polej zapiekankę sosem. Do nagrzanego piekarnika włóż musakę. Pod koniec posyp serem. Musaka powinna zapiekać się około 40 minut.

Gotowe danie możemy udekorować cząstkami pomidorów i bazylią. Wyśmienicie komponuje się z sałatą grecką.

Alternatywą dla bakłażanów może być użycie zamiast nich cukinii lub ziemniaków. Jednak podstawą prawdziwej greckiej musaki są właśnie bakłażany.