Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Grecka zupa cytrynowa Kuchnia śródziemnomorska

Najpopularniejsze zupy w Grecji

Zupy nie są podstawą jadłospisu typowego Greka. Nie mniej jednak warto zapoznać się z przepisami na nie ponieważ są delikatne i… słoneczne. Idealne na lato choć w wersji rozgrzewającej świetnie sprawdzają się także jesienią i zimą. Na chłodniejsze pory roku polecamy Państwu treściwe zupy greckie powstałe na bazie ziemniaków, ciecierzycy oraz fasoli. Do aromatycznego wywaru nierzadko dorzuca się także ryż, groch lub fasolę. Greckie zupy to także potrawy rybne, jak na kraj otoczony morzem przystało.

A oto przepisy na najbardziej znane greckie zupy;

Zupa cytrynowa z kurczakiem

Składniki: kurczak, włoszczyzna, około sześć łyżek ryżu, 2 jaja, 2 dorodne cytryny, 3 listki laurowe, 2 ziarna czarnego pieprzu, sól, 2 listki mięty, cytryna do dekoracji.

Przygotowanie: Tuszkę kurczaka umieszczamy w dość dużym garnku. Dodajemy ziele angielskie oraz pieprz. Wrzucamy liście laurowe. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka łącząc z resztą składników. Zalewamy kilkoma szklankami zimnej wody. Solimy. Gotujemy do wrzenia, zmniejszamy ogień, kontynuujemy gotowanie.

Ryż gotuj aż zmięknie. Wsyp do zupy. Umyte jajka rozbij i oddziel żółtka i białka. Do białek dodaj troszkę soli, ubij na pianę. Do piany dodaj żółtka, wymieszaj. Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Dopraw, wymieszaj jeszcze raz.

Masę z jajek połącz z kilkoma łyżkami zupy. Wymieszaj. Dodaj do reszty zupy, ponownie pomieszaj. Chwilę gotuj. Gotową zupę wlej do półmisków, ozdób liściem mięty i plasterkiem cytryny.

Fakes z soczewicy

Składniki: 230 gram brązowej soczewicy, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, mała cebulka, duża marchewka, oregano, liść laurowy, łyżka koncentratu pomidorowego, sól oraz pieprz.

Przygotowanie: Soczewicę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu i gotujemy aż do wrzenia. Następnie odsączamy soczewicę.

Rondel polewamy oliwą i stawiamy na średnim ogniu. Wrzucamy zgnieciony czosnek i obraną oraz posiekaną cebulkę. Dodajemy także obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy soczewicę, liść laurowy, przyprawy. Gotujemy, wlewamy koncentrat, mieszamy. Trzymamy do ogniu do momentu aż soczewica będzie miękka. Podajemy z grzankami.

Pomidorowa po grecku

Składniki: bulion, pure pomidorowe, koncentrat pomidorowy, 8 łyżek makaronu, 300 gram białego sera, 6 jaj, natka pietruszki, sól i pieprz.

Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodać pure pomidorowe oraz koncentrat. Do garnka wrzucić makaron. Gotować. Posolić, dodać pieprz. Zamieszać. Do wrzącej zupy wbijać kolejno po jednym jaju. Po 4 minutach wyjąć jajka, położyć na półmiskach. Do misek nalać zupy, posypać białym serem i posiekaną pietruszką. Dodatkowo zupę możesz zabielić jogurtem greckim.