Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Oryginalny pomysł gyros Kuchnia śródziemnomorska

Prawdziwy grecki gyros

Gyros, kebab, szałarma to różne nazwy tej samej potrawy – smażonego mięsa, które podawane jest w krajach arabskich oraz basenie morza śródziemnego. Grecki gyros niekiedy serwowany jest jako odrębne danie, niekiedy chowa się w chlebku pita zawsze jednak potraktowany jest porcją tzatziki. Do gyrosa dodaje się także pieczone ziemniaki, różnorodne warzywa, kawałki zarumienionej na ogniu cebulki.

Gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa. Grecy używają do tego celu zarówno jagnięciny, wieprzowiny, jak i baraniny a nawet delikatnego drobiu. Kurczak jest lekkim mięsem, najsłabiej jednak spisuje się w formie gyrosa – łatwo bowiem nabiera suchości, a tego chcemy uniknąć. Mięso powinno być nie tylko soczyste, ale także i niezbyt tłuste.

Grecy robią gyrosa przy pomocy rusztu w zaciszu domowej kuchni musimy jednak zadowolić się zwykłą patelnią. Kiedy mamy już odpowiedni sprzęt pora na przygotowanie pysznej marynaty, która nada mięsu odpowiedni smak.

gyros-z-frytkami-pomidorami-tzatzikiMarynata do gyrosa

Składniki: oliwa z oliwek, rozmaryn, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, sól, czosnek.

Przygotowanie: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, wrzucamy do miseczki. Wlewamy oliwę, dodajemy rozmaryn i tymianek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochę z każdego rodzaju papryki, doprawiamy pieprzem oraz solą. Jeszcze raz mieszamy.

Oryginalny grecki gyros

Teraz przygotowujemy mięso. Kroimy je na cienkie plastry. Wkładamy do miski z marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej jednak jeśli mięso przejdzie marynatą do głębi i pozostanie w niej przez całą noc.

Mięso nasączone marynatą wrzucamy na patelnię. Dodajemy do niego obraną i posiekaną drobno cebulkę. Mięso smażymy krótko, ma być soczyste a nie przypalone.

Na talerzu układamy gyrosa, sos tzatziki oraz chlebek pita. Alternatywą dla pity mogą być talarki ziemniaków oprószone ziołami i smażone na patelni lub pieczone w piekarniku oraz świeże warzywa; ćwiartki pomidora, zielona sałata, ogórek czy czerwona i żółta papryka.

Inna forma podania mięsa gyros to nałożony na placek pita farsz; kawałki smażonego mięsa, biała cebulka, pomidory, zielona pietruszka i sos tzatziki. Jest to oryginalny pomysł na zdrowego fast fooda przygotowanego samodzielnie w domu. Palce lizać!