Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Przepis na horiatiki Kuchnia śródziemnomorska

Składniki tradycyjnej horiatiki

Żyjący w ciepłym śródziemnomorskim klimacie mieszkańcy Grecji często sięgają po dania lekkie i delikatne. Szablonowym przykładem tego typu potraw są oczywiście sałatki, na ich czele stoi tradycyjna horiatiki przyrządzana ze świeżych ogórków, soczystych pomidorów i miękkiej fety.

Przyjaźni południowcy podają sałatki jako przystawki, w Polsce grecka sałatka z powodzeniem sprawdzi się jako szybka kolacja czy dietetyczny obiad. Jest łatwa i tania do zrobienia, wręcz idealna na grilla czy letnie spotkanie w gronie znajomych.

Jak przygotować grecką sałatkę?

Składniki: jeden średni ogórek, 2 duże pomidory, mała cebulka, kilka czarnych oliwek, kawałek zielonej/żółtej lub czerwonej papryki, gruby plaster feta, oliwa z oliwek, kilka kropel octu, pieprz oraz sól do smaku.

Przygotowanie: Warzywa myjemy, odsączamy z wody, obieramy. Ogórka kroimy w plasterki, pomidory w ósemki, cebulkę w krążki, paprykę w średniej wielkości paski. Przed krojeniem fety nóż moczymy w gorącej wodzie (dzięki temu kawałki sera „nie rozwalą” się). Każdą porcję sałatki układamy w osobnej miseczce. Na spód wrzucamy plasterki ogórków, później cząstki pomidorów i papryka. Następne oliwki. Wszystko mieszamy.

Robimy sos; oliwę mieszamy z octem, pieprzem i solą. Na sałatkę nakładamy plasterek fety, skrapiamy sosem. Wiejską sałatkę grecką warto udekorować listkiem świeżej bazylii, która nada daniu przyjazną woń. Podajemy z grzankami lub białym chlebem potraktowanym delikatnie masłem.

Nieco inne greckie danie to sałatka z kurczakiem. Bardziej sycąca, ale równie apetyczna co jej wersja wegetariańska.

Przepis na sałatkę grecką z kurczakiem

Składniki: główka sałaty lodowej, jedna papryka zielona, pół słoiczka zielonych oliwek, mała cebula, 3 duże pomidory, 1 duży ogórek, opakowanie serka typu feta, oliwa, pietruszka, sól, pieprz, jedna pierś z kurczaka, oregano, słodka papryka

Przygotowanie: sałatę umyj, osusz, odsącz, porwij na kawałki lub delikatnie pokrój. Paprykę umyj, pokrój w paski. Pomidorki i ogórka umyj, pokrój (pomidora w ósemki, ogórka w plastry). Cebulkę obierz, podziel na talarki. Oliwki kroimy na pół. Ser pokrój w plastry. Oliwę połącz z przyprawami i posiekaną pietruszką, wymieszaj, odstaw. Mięso kroimy w paski, oliwę rozgrzewamy na ogniu, smażymy na nim kurczaka. W trakcie lekko doprawiamy. Do miski wrzucamy wszystkie warzywa, na wierzch nakładamy ser feta i kurczaka, polewamy sosem, mieszamy. Podajemy w tandemie ze świeżą bagietką.

Sałatka grecka z kurczakiem jest na tyle sycąca, że może być podawana nie tylko jako przekąska czy przystawka ale również i jako odrębne danie na przyjęciu czy kolacji we dwoje.