Tak jak Polacy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez mizerii tak Grecy kochają ogórkowe tzatziki. Jednym z bazowych składników greckich kulinariów jest kremowy jogurt o delikatnej konsystencji. Na stole Południowców często pojawiają się także inne różnorodne pasty, dipy i sosy; wśród nich wymienić trzeba czosnkowo-fasolową skordalię oraz smakowite ladolemono.
Zacznijmy od słynnego sosu tzatziki.
Przepis na klasyczne greckie tzatziki
Składniki: jeden duży ogórek, 2 ząbki czosnku, łyżka koperku, trochę natki pietruszki, jedna łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu, sól i pieprz, połowa kubka jogurtu.
Przygotowanie: Ogórka myjemy. Trzemy na tarce. Następnie solimy ogórka i odstawiamy na kilkanaście minut. Odsączamy ogórka. Obieramy czosnek i zgniatamy go. Ogórka łączymy z czosnkiem. Siekamy pietruszkę i koperek. Mieszamy oliwę, jogurt, ocet, doprawiamy. Wszystkie składniki łączymy i jeszcze raz mieszamy. Sos chłodzimy w lodówce.
Tzatziki dobrze komponuje się z daniami z grilla, jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs.
Jogurt grecki
Składniki: 2 litry mleka, jeden jogurt naturalny, ewentualnie szklanka słodkiej śmietany
Przygotowanie: Podgrzewamy mleko (i ewentualną śmietankę). Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na noc. Jogurt powinien odstać swoje, w nocy nie wolno go mieszać. Rano sprawdzamy czy jogurt ma gęstą konsystencję.
Przygotowujemy czystą ściereczkę i durszlak. Na durszlak nakładamy ściereczkę. Przekładamy masę partiami. Odcedzamy. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce.
Jogurt grecki stanowi doskonałą bazę do zup, sałatek, dressingów oraz sosów. Gotowy jogurt można kupić w Polsce w każdym lepszym sklepie.
Skordalia
Składniki: puszka fasoli cannellini, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Fasolę odsączamy. Cytrynę myjemy i wyciskamy. Łączymy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnek. Mieszamy, miksujemy.
Skordalię podajemy z pieczonymi ziemniakami i smażonymi warzywami.
Sos ladolemono
Składniki: sok z połowy cytryny, oliwa z oliwek, koper, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, koperek posiekaj, przypraw pieprzem. Przełóż do wysokiego naczynia. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
Ladolemono stanowi idealny dodatek do ryb i owoców morza. Pasuje między innymi do kalmarów z grilla.