Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Jak zrobić sos tzatziki Kuchnia śródziemnomorska

Sos tzatziki, jogurt grecki, pasty i sosy

Tak jak Polacy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez mizerii tak Grecy kochają ogórkowe tzatziki. Jednym z bazowych składników greckich kulinariów jest kremowy jogurt o delikatnej konsystencji. Na stole Południowców często pojawiają się także inne różnorodne pasty, dipy i sosy; wśród nich wymienić trzeba czosnkowo-fasolową skordalię oraz smakowite ladolemono.

Zacznijmy od słynnego sosu tzatziki.

Przepis na klasyczne greckie tzatziki

Składniki: jeden duży ogórek, 2 ząbki czosnku, łyżka koperku, trochę natki pietruszki, jedna łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu, sól i pieprz, połowa kubka jogurtu.

Przygotowanie: Ogórka myjemy. Trzemy na tarce. Następnie solimy ogórka i odstawiamy na kilkanaście minut. Odsączamy ogórka. Obieramy czosnek i zgniatamy go. Ogórka łączymy z czosnkiem. Siekamy pietruszkę i koperek. Mieszamy oliwę, jogurt, ocet, doprawiamy. Wszystkie składniki łączymy i jeszcze raz mieszamy. Sos chłodzimy w lodówce.

Tzatziki dobrze komponuje się z daniami z grilla, jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs.

Jogurt grecki

Składniki: 2 litry mleka, jeden jogurt naturalny, ewentualnie szklanka słodkiej śmietany

Przygotowanie: Podgrzewamy mleko (i ewentualną śmietankę). Dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na noc.  Jogurt powinien odstać swoje, w nocy nie wolno go mieszać. Rano sprawdzamy czy jogurt ma gęstą konsystencję.

Przygotowujemy czystą ściereczkę i durszlak. Na durszlak nakładamy ściereczkę. Przekładamy masę partiami. Odcedzamy. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

Jogurt grecki stanowi doskonałą bazę do zup, sałatek, dressingów oraz sosów. Gotowy jogurt można kupić w Polsce w każdym lepszym sklepie.

Skordalia

Składniki: puszka fasoli cannellini, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek

Przygotowanie: Fasolę odsączamy. Cytrynę myjemy i wyciskamy. Łączymy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnek. Mieszamy, miksujemy.

Skordalię podajemy z pieczonymi ziemniakami i smażonymi warzywami.


Sos ladolemono

Składniki: sok z połowy cytryny, oliwa z oliwek, koper, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, koperek posiekaj, przypraw pieprzem. Przełóż do wysokiego naczynia. Dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.

Ladolemono stanowi idealny dodatek do ryb i owoców morza. Pasuje między innymi do kalmarów z grilla.