Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Tradycyjne greckie słodycze Kuchnia śródziemnomorska

Desery i ciasta z Grecji

Super słodka baklava, chałwa w tandemie z lodami, pagato czyli zimny deser polany bitą śmietaną i sosem czekoladowym podany ze świeżymi owocami to zaledwie mała garstka greckich deserów. Ich gama jest bardzo szeroka i z pewnością każdy amator słodyczy znajdzie pośród niej coś odpowiedniego dla siebie.

Typowy grecki posiłek nie wieńczy kawałek słodkiego ciasta, ale porcja świeżych, soczystych owoców. Po podaniu obiadu; zupy i drugiego dania – tradycyjnej musaki lub pity z gyrosem czas na owocowe szaleństwo. Na stół wkraczają mandarynki, arbuz, winogrona, morele, brzoskwinie i melony. Na samą myśl aż ślinka cieknie, prawda?

Pozostając w owocowym klimacie warto wspomnieć o deserze o nazwie gliká katalioú. Danie to to nic innego jak mieszanka owoców przegotowana w gęstym syropie, po ugotowaniu owocowy mix z mandarynek, wiśni, fig i pomarańczy „nabiera smaku” w słodkie kąpieli, w której odstać powinien całą noc.

Choć greckie ciastka są małe ich słodycz zaspokaja nawet największych łasuchów. Istnym numerem jeden wśród greckich rarytasów jest baklava – najsłodszy z deserów świata. Baklava to połączenie ciasta filo z miodem, migdałami, orzechami oraz goździkami. Wystarczy zjeść jej niewielki kawałek by zaspokoić apetyt na słodkie doznania naprawdę na długo…

Fanom pączków polecamy ich śródziemnomorską odmianę. Drożdżowe ciasto pływa jakiś czas w słodkim, aromatycznym syropie efektem czego są pyszne pączki niczym nie ustępujące naszym polskim przysmakom z czekoladą, dziką różą czy budyniem.

Kolejny przykład słodkiej greckiej kuchni to ciastka migdałowe – to kuleczki o aromacie różanym lub pomarańczowym. Przygotowane na święta ciasteczka dla odmiany mają aromat winiaku.

Halwás czyli masa grysikowa. Przygotowując ją łączymy grysik z migdałami oraz orzechami. Idealna jako przekąska do greckiej kawy oraz deser dla dzieci. Kolejny deser z dużą dozą migdałów to karidópita czyli ciasto na kształt polskiego orzechowca.

Grecy słyną nie tylko z fety, wina oraz sosu tzatziki, ale także jednych z najlepszych na świecie miodów. Grecki miód jest niebywale słodki, aromatyczny i gęsty. Stanowi świetny dodatek do deserów, dobrze komponuje się z soczystymi owocami oraz lodowymi specjałami.