Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bmh/public_html/820.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Chrupiący chlebek pita Kuchnia śródziemnomorska

Tradycyjny placek pita

Chlebek pita jest jednym z najważniejszych składników kuchni greckiej. Może stanowić wyłącznie dodatek do dań lub być odrębną, samodzielną potrawą podawaną w duecie z różnorodnymi sosami, w przypadku kulinariów greckich może to być np. fasolowa skordalia. Inna forma przyrządzania pity to placki z nadzieniem (np. z kurczaka). Warto podkreślić, że pites podawane są nie tylko w Grecji, ale także i we wszystkich krajach arabskich. Chlebek pita możemy oczywiście kupić gotowy prawie w każdym markecie jednak tak jak w przypadku wielu innych potraw, tak i w tym najlepiej smakuje ten zrobiony samodzielnie w domu.

Jak zrobić chlebek pita?

Składniki na 10 placuszków: pół kilograma mąki, 2 dkg drożdży, 1/4 szklanki mleka, 3 łyżki oliwy, po łyżce cukru i soli, olej (do nasmarowania blaszki).

Przygotowanie: drożdże rozdrabniamy, łączymy z cukrem, mlekiem, dwoma łyżkami mąki. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodajemy resztę mąki, oliwę i solimy. Mieszamy. Wyra. biamy pomagając sobie niedużą ilością wody dodawaną do ciasta. Pożądana konsystencja winna być elastyczna i miękka. Jeszcze raz odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto ponownie wyrosło. Ciasto powinno być włożone do miski nasmarowanej lekko tłuszczem. Czekamy około 2 godziny. Kolejny krok; ciasto rozwałkowujemy (powinno wyjść 10 porcji) i odkładamy na pół godziny. Pieczemy do 7 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni. Wierzch placków smarujemy białkiem.

Tak przygotowane placuszki są świetnym dodatkiem do zup, ale i sałatek. Możemy także serwować je z farszem warzywnym lub jak tortillę z mięsem z kurczaka, zieloną sałatą, pomidorem i ogórkiem.

A teraz proponujemy Państwu pitę z nadzieniem – doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację

Przepis na pitę z kurczakiem i warzywami

Składniki: 5 chlebków pita, 3 filety z kurczaka, 2 małe cebulki, kilka liści zielonej sałaty, nieduża cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, marchewka, pół puszki kukurydzy, ketchup, duży pomidor, sól, pieprz, curry.

Przygotowanie: Fiolety kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy. Warzywa myjemy, odsączamy z wody. Sałatę rwiemy na kawałki, marchewkę, cukinię i cebulę obieramy, kukurydzę odsączamy osobno na durszlaku. Pomidory kroimy w ósemki, cukinię w plastry, cebulę w talarki, papryki w paski, marchewkę w średnią kostkę. Cebulę i marchewkę szklimy razem z mięsem z kurczaka. Chwilkę smażymy, delikatnie podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem około 5 minut. Do mięsa, cebulki i marchewki dodajemy cukinię, pomidora, kukurydzę i papryki. Pozostawiamy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Każdy chlebek przekrawamy na pół, układamy na blaszce i podpiekamy niecałe 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, smarujemy ketchupem, nakładamy sałatę zieloną a nią porcję naszego mięsno-warzywnego farszu. Dodatkowo danie możemy jeszcze raz zapiec w piekarniku przykryte plastrem ulubionego żółtego sera.